Den Vackraste Av Sagor..

| 2015-02-14 19:06
Kejsaren tar sin nya hage på Menhammar i besittning..Foto: Annika L. Travkompaniet.
Kejsaren tar sin nya hage på Menhammar i besittning..Foto: Annika L. Travkompaniet.

Forsbacka en lördag mitt i vintern 2015.

En Konung har abdikerat. Visst, man förstod ju att denna dag skulle komma sooner or later. Men ändå känns det i hjärtetrakten när man tänker på att det nu är sluttävlat. Att vi aldrig mer kommer att få se det gungande steget med huvudet i full sväng i perfekt timing med varje fotisättning av framhovarna.

Men ack så välregisserat att våran Marre och Lisa Skogh tillsammans med alla andra runt hästen i lördags skulle få njuta av att bli tilldelad titeln Årets Häst!! Att han var värd detta är väl Årets underdrift dessutom..

Bilderna från Marres första dag i sin nya hingsthage på Menhammar och som Annika lade ut på hemsidan häromdagen var ju fantastiska! Nu önskar en hel Travvärld Marre ett Stort Lycka Till som Avelshingst på heltid..Ni som ännu inte sett dessa fina bilder rekommenderar jag en titt på hemsidan eller på Facebook.

Jag vill nu påminna om hur små marginalerna är. I följande berättelse var marginalerna på rätt sida, men tänk om..osv. här kommer rysarsagan som till slut blev den vackraste..Läs och förundras..

 Sagan om Maharajah. Bakom varje häst finns alltid en mer eller mindre fascinerande story som består av en mängd tillfälligheter. Vissa blir till en saga. Som Maharajahs t.ex.

Det var en gång...Ett väldigt duktigt sto som hette Namarra Boko. Tävlade framgångsrikt och sprang väl in ett par miljoner till sina ägare Kjell Magnusson och Stefan Hultman. En dag (den 12 maj år 2000) företog dessa båda gentlemän en väldigt låååång resa med sitt fina sto. Man skulle starta i Skellefteå vilket innebar 90 mil enkel resa! Resan företogs med en Volvo av äldre årsmodell och en påhängd finka. En resa som per automatik sorteras in under begreppet "äventyr".

Loppet var ett 4 åringslopp för ston (Brokk Open) med 70 000 riksdaler i första pris. Stjärnan Namarra Boko spelades naturligtvis till favorit, stod i 1,50. Även de mest korkade av besökarna på Skelleftetravet den dagen, förstod ju att Stefan Hultman inte åker ända upp till Skellefteå med En (1) häst bara för att kolla om blåsipporna slagit ut...

In på upploppet leder hemmahästen Chili Khan med Ola Hansson men precis när alla räknar att Örjan Kihlström och Namara Boko skall slå klorna i Chili Khan så glider denne bara iväg.. Hemmaekipaget Ola Hansson och Chili Khan tar en mycket bejublad seger och visar Stockholmarna vart skåpet skall stå. Att för en Skelleftebo vinna över Stockholmare har alltid varit det bästa som kan inträffa i livet överhuvudtaget! Som f.d. elitdomare i hockey så vet jag..Svårdömt på Norrvalla sa Bill, bara förnamnet sa Bull!

Chili Khan ägdes av en hockeyspelare i Skellefteå, Christer Johansson. Efter loppet stegade Stefan och Kjelle in i Ola Hanssons stall bara för att få titta på hästen, som gett dem en sån överhalning. Stefan frågade om hon var till salu! Svaret blev NIX! Våren 2001 ringde dock Christer J. till Stefan och berättade att Chili Khan nu var till salu! Prislappen var hög, men Stefan tvekade inte en sekund. En sån här chans får man bara inte missa! Stefan kände ödets vingslag. Han vände sig till Margareta Wallenius-Kleberg på Menhammar Stuteri och berättade om det fina stoet med avelspotential. Affären var i hamn och den nye ägaren blev Stall Segerhuva! (Menhammar Stuteri).

Chili Khan utvecklades ytterligare i Stefans träning, och tog bl.a. tillsammans med Örjan Kihlström 2 raka V75 segrar i juli 2001. Skötare var förresten "Ullis" Wällstedt, numera själv duktig A-tränare. Chili Khan tävlade hela 2001 med bra resultat, men togs sedan till aveln. Betäcktes först med Zoot Suit, fick ett sto som heter Khamsin och som tränades av Olle Goop men som sedan såldes till Finland. Ödet är därför för mig okänt. Betäcktes åter med ”Kungen av Menhammar”, Zoot Suit, fick åter ett sto, Long Distance som också tränades av Goop. Long Distance går idag bredvid sin mamma som fölmärr på Menhammar!

När så Viking Kronos anlände till Menhammar i tid för M-årgången betäcktes Chili Khan med denne, fick då ett hingstföl som döptes till Maharajah. Resten är som det brukar heta en vacker Historia. Och inte vilken vacker historia som helst! När allt fungerade som det skulle för Marre var han bland sansade och kunniga bedömare den allra bästa Travhäst vi någonsin haft i landet.

Tänk vilka tillfälligheter. Om inte Stefan anmält Namarra Boko till Skellefteå och gjort den långa och äventyrliga resan, och om Namarra Boko vunnit som alla förväntade sig, så har naturligtvis inte Maharajah funnits idag! Nu ville ödet annorlunda, eller var det travarnas Gud Hippos som drog i trådarna? Vilka krafter som än styrde och ställde med de små marginalerna i denna sannsaga så kanske alla nu förstår varför Marre ligger Stefan så varmt om hjärtat!

Chili Khan själv njuter nuförtiden av livet som fölmärr på Menhammar, hon har efter Marre bl.a. lämnat en helbror till honom Pasha (Viking Kronos) som blivit segerstaplare i Norge. Namarra Boko, en annan av huvudingredienserna i sagan,  befinner sig (enligt ST) för tillfället i USA.  

Kanske travarnas Gud Hippos någon gång ordnar så att Chili Khans och Namarra Bokos avkommor kommer att mötas i bitter kamp! Kanske i V75 i Skellefteå en dag..Vem vet?

***Stallformen hos Team Hultman har verkligen pekat åt rätt håll den senaste tiden. Har bassiluskerna gett upp nu?! Med en segerprocent på 24% och en Platsprocent på 57% hittills i år känns det som om även vi fartblinda och bortskämda kan se vårens antågande med gott hopp!

3 startande i onsdags på Solvalla och 2 segrar och en andraplats visar tendensen..Inte minst Random Shot var ju ruggigt bra och visade nu åter (efter alla möjliga problem) varför Stefan hållit denna snygging så högt! Han var mäktig att se när han gled ifrån till en enkel seger..Så skall det se ut.

På onsdag kommer hedershästen Quality Questioned ut på Solvalla igen och ser ut att ha en skaplig uppgift framför sig. Lufsen gör ju aldrig ett dåligt lopp! Här pratar vi "hög lägsta nivå"..

Länken idag beskriver Marres karriär på ett mycket fint och känslosamt sätt. Bered er på ordentlig ståpäls! Mycke nöje.

http://www.atgplay.se/video/20140202-maharajahsstorstatriumfer

 

Happy Trotting!

Flashen

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »