Sagan om Maharajah, del 11

När kungen kom till Rättvik

| 2016-04-01 15:21

I sagan om Maharajah är det dags för årsdebut och inleda en väldigt viktig fyraårssäsong. Nedan kan ni också läsa mer om det och när kungen kom till Rättvik.

Maharajah siktar fram emot sin säsong som fyraåring. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah siktar fram emot sin säsong som fyraåring. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Efter en lång vinter med mycket mängdträning på Yttersta och finslipande snabbjobb på Solvalla var Maharajah redo för årsdebut. Men det blev ingen riktigt bra början på fyraåringssäsongen för kullens kung.

Halvljum årsdebut

Årsdebuten hade sedan en tid tillbaka planerats till Kungapokalskvalen på Åby. 2009 kördes det tre kvallopp där Maharajah hade lottats till spår sex i det tredje kvalet där han bland annat mötte, Reven D´Amour, Noras Bean och Knockout Rose.
Efter exakt sex månaders tävlingsuppehåll fick Maharajah på valborgsmässoafton äntligen trava upp bakom startbilen igen där vi redan från start fick se att han hade utvecklats under vintern. Han öppnade betydligt snabbare än vad han hade gjort som treåring när han skuggade Reven D´Amour som tog ledningen och la sig utvändigt om denne. Örjan provade en bit för att se om de fick överta täten, men se det var inte aktuellt. I det läget blev det ett par längder ner till de övriga så Örjan passade då på att vila sin häst och backa ner i ryggen på ledaren. Det var en manöver som fick upp hjärtat i halsgropen på oss som stod bredvid för Maharajah tog då ett halvt galoppsteg men hittade snabbt rytmen igen. Varvet från mål styrde Örjan ut vår häst igen som på sista bortre långsidan tappade några längder när det blev en rejäl tempoökning. Samtidigt passade Fredde Larsson, bakom ledarhästen, på att sätta full fart för att skapa fler längder ner till Maharajah.
In på upploppet hade vår häst fått upp farten igen och började plocka in meter för meter på ledarhästen men mållinjen kom för snabbt för att han skulle hinna fram. På openstrechtspåret spurtade dessutom Knockout Rose piggt till andraplatsern så för första gången i karriären blev Maharajah trea.

Maharajah hann inte fram i årsdebuten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah hann inte fram i årsdebuten. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Fjärde storloppsfinalen

Då de fyra hästarna i varje kvallopp gick vidare till finalen hade Maharajah därmed kvalat in till sin fjärde storloppsfinal.
Stefan Hultman var förstås inte helt nöjd med tredjeplatsen, så här sa han efter loppet;

- Det är klart att jag hade hoppats på seger men Maharajah var lite ringrostig idag. Konkurrenterna hade trots allt lopp i kroppen och är längre fram i form än vår häst. Örjan tyckte att hästen kändes lite tung i kroppen och helt klart behövde han det här loppet för att gå framåt i form. Nu skall vi hem och trimma till finalen, sa Stefan efter loppet.

Men det blev ingen final.

Stannade i stallet

För andra gången i karriären, tvingades Maharajah stå över en storloppsfinal. I november satte en halsinfektion stopp för honom i Breeders Crownfinalen, samma sak hände nu. En vecka före loppet visade det sig att han åter drabbats av en halsinfektion och tvingades därför stå över Kungapokalsfinalen.
Så klart var det otroligt tråkigt att tvingas stryka hästen ur finalen, men även om han hade hunnit bli fri från infektionen till loppet, hade han inte kunnat förberedas på rätt sätt. Och att ta några risker med vår guldklimp var aldrig aktuellt.

Vem vann då finalen? Jo det gjorde Knockout Rose som trots att det var en Stig/Erik-seger, var en liten överraskning.

Maharajah laddade om med maskrosor Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah laddade om med maskrosor Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Visst är han bortskämd

I stället för Kungapokalsfinal, fick Maharajah ta det lugnt någon vecka för att hans immunförsvar helt skulle få koncentrera sig på att ta hand om bacillerna. Halsinfektioner är ett gissel hos travhästar men, det som är positivt med just den åkomman är att det brukar gå över ganska snabbt. Det gjorde det också på Maharajah som snart var igång och tränade igen.
Några dagar efter Kungapokalsfinalen, var hästen tillbaka i backen där Stefan var mycket nöjd över hur hästen kändes, nu var spänsten tillbaka igen.

Den här tiden hade Maharajah en speciell rutin efter träningen. En liten bit från stallet, skrittade han med mycket bestämda steg fram till en gräsplätt där han tvärstannade, drog åt sig tömmarna och ställde sig och betade av det saftiga gräset. Stefan lät hästen hållas, han berättade varför;

- Javisst är han bortskämd, det är bara för mig att sitta här och njuta av utsikten en stund. Men jag tycker att hästarna skall skämmas bort, de skall må som kungar och drottningar och de behandlas också som det. Om en häst inte trivs, ja då presterar den inte heller.
Nu känns han lika fin som när allt är som det skall med honom. Spänsten är där men visst fattas det lite i honom men det tar han snabbt igen, bara han får vara frisk. Nu är det full fokus mot Derbyt som är hans största och viktigaste mål i år, sa Stefan.

Nu när Maharajah var okey igen, bestämdes det nya delmålet mot Derbyt, Rättviksloppet på Rättviks travbana under midsommarhelgen.

Anders Klasson var chef på Rättvikstravet. Foto; Aftonbladet.se

Anders Klasson var chef på Rättvikstravet. Foto; Aftonbladet.se

Kungen kommer till Rättvik

Chef för Rättvikstravet då var Anders Klasson, han minns väldigt väl när han fick beskedet om att kungen kommer till Rättvik.

- Jo jag och min fru var på solsemester söderut när jag fick ett SMS, "Grattis!! Kungen kommer till Rättvikstravet". Numret som meddelandet kom ifrån kände jag inte igen så jag svor till för mig själv. Jag trodde det var Kung Carl Gustaf som skulle komma och jag har varit med vid ett evenemang när han kom och det var en otroligt massa jobb kring säkerhet och upplägget. Jag beklagade mig för min fru att kungen skulle komma men så gick jag in till receptionen för att hyra en halvtimme internet på deras dator. Det låter ju som stenåldern men då hade man inte internetuppkoppling i mobiltelefonen. Jag kopplade upp mig på internet och sökte på numret jag fått meddelandet ifrån och när jag fick se resultatet jublade jag, Stefan Hultman. Då förstod jag att Maharajah skulle komma till oss på Rättvikstravet och då blev jag överlycklig, minns Anders och skrattar gott.

Den glada trion Jörgen, Maharajah och Stefan efter Rättviksloppet. Foto

Den glada trion Jörgen, Maharajah och Stefan efter Rättviksloppet. Foto

Med Jörgen Sjunnesson

Att Maharajah verkligen var kung visade han med besked den där midsommardagen på Rättvikstravet. Örjan Kihlström var den här starten avstängd så för första gången fick Jörgen Sjunnesson sitta upp bakom Maharajah, och gjorde det verkligen med den äran.

Maharajahs kungakrona hade hamnat lite på sniskan efter förlusten i årsdebuten och att han sedan inte kunde vara med i finalen gjorde inte saken bättre. Belackarna fick dessutom ytterligare "vatten på sin kvarn" när Maharajah galopperade bakom startbilen i en provstart inför loppet. Det gjorde att värmingsexperten på Rättvikstravet rekommenderade gardering av dagens största favorit, men det blev streck, för de som följde rekommendationen, som kom att visa sig bli totalt onödiga!

För när Kung Maharajah kom till Rättvik, ja då höll han hov!

Kungen höll hov

Från start lät Jörgen Maharajah springa i vilken fart han ville där det blev positionen som tvåa i andraspår. Ledningen hade andrahandsfavoriten Yanantin Boko enkelt tagit hand om. Efter första kurvan, styrde Jörgen ut Maharajah och fram utvändigt om ledaren. Här såg han till att hålla ett jämnt högt tempo där ledarduon såg väldigt fina ut varvet från mål. Men ungefär sexhundra meter kvar av loppet, var det färdiglekt. Jörgen lättade lite på tömmarna och Maharajah svarade med att bara sticka ifrån sina konkurrenter! Avståndet till de övriga ökade sedan hela vägen in mot mål där Jörgen satt helt still i sulkyn och lät hästen sköta sig själv. När de kom stormandes in på upploppet, möttes de av stora ovationer från publiken på plats som nog inte hörts sedan Ego Boys dagar, kung Maharajah höll hov!

Nytt svenskt rekord!

Efter loppet var Jörgen rejält tagen över upplevelsen att sitta bakom Maharajah som också satte nytt svenskt rekord över distansen för fyraåringar, 1.12,3. I segerintervjun berättade Jörgen att hästen hade kunnat springa i samma tempo i 500 meter till och kapacitetmässigt var det den bästa häst han hade kört!

Maharajah ser med rätta väldigt mallig ut efter att ha noterat det andra svenska rekordet. Foto; A. Lindblom/Travkompaniet

Maharajah ser med rätta väldigt mallig ut efter att ha noterat det andra svenska rekordet. Foto; A. Lindblom/Travkompaniet

Magin är tillbaka

Stefan Hultman var efter loppet, mycket glad och märkbart lättad;

 - Ja det här var så oerhört skönt! Efter de sjukdomsproblem vi haft i stallet så var jag förstås orolig över hur formen var på hästen. Det var i sig inte ett särskilt viktigt lopp, men jag ville så gärna att Maharajah åter fick visa att han är så bra som jag hela tiden säger. Idag visade han igen att han är kullens kung vilket jag aldrig har tvivlat på, men det är andra som gjort och det har förstås retat mig lite grand.
Att sätta sig upp bakom Maharajah idag, var egentligen en ganska otacksam uppgift. Om hästen skulle galoppera, ja då hade det varit kuskens fel, och seger hade bara varit hästens förtjänst. Men Jörgen blir inte nervös och han gör väldigt få misstag, jag tycker att han är en fantastiskt duktig kusk, sa Stefan och passade på att även ge Jörgen Sjunnesson beröm.

Överväxel fanns inte

Ett par veckor efter Maharajahs grymma uppvisning på Rättvikstravet, var det dags för nästa lopp. Nu var det Bollnästravet och ett försök till Norrlands Grand Prix där han för första gången mötte den vackre fuxige tyske derbyvinnaren (i Tyskland körs Derbyt för treåringar) Nu Pagadi. Nu var Örjan tillbaka som kusk bakom Maharajah som dessvärre inte var som bäst. Efter att som vanligt ha fått trava utvändigt om ledaren, som var just Nu Pagadi, fanns inte den överväxel som konkurrenterna lärt sig frukta.
Han mäktade inte med att plocka ner Nu Pagadi på upploppet och slutade tvåa.

Örjan kände att Maharajah inte var som bäst den här dagen och lät honom därför springa in i mål utan att begära något av hästen. Så här sa han efter loppet;

- Jag kände tämligen omgående att det inte var samma tryck i Maharajah som de gånger när han är som bäst. Han hade också högre puls än normalt efter loppet, så helt klart var han inte som bäst idag, konstaterade Örjan.

Maharajah var inte som bäst på Bollnästravet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah var inte som bäst på Bollnästravet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Stod över

Väl hemma igen konstaterades det att Maharajah återigen var nedsatt av en halsinfektion. Nu närmade sig Derbyt dit det var mindre än två månader. På grund av infektionen tvingades han dessutom stå över Derbytestet på Sundbyholm som låg i planen.
Nästa planerade start var ett försök i Solvallaserien i slutet av juli men då blev Örjan avstängd igen. Den här gången blev det inte någon reservkusk utan Maharajah fick stå över även det loppet.  
Nu började tiden bli knapp inför årets huvuduppgift Derbyt men skulle han hinna bli redo till första söndagen i september?

Det får vi läsa mer om i nästa avsnitt.
 

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Sagan om Mahraajah, del 6 

Sagan om Maharajah, del 7

Sagan om Maharajah, del 8

Sagan om Maharajah, del 9

Sagan om Maharajah, del 10

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »