Sagan om Maharajah, del 12

Duellen som uteblev

| 2016-09-07 16:48

Readly Express var en fantastisk vinnare av Svenskt travderby. Men hur fantastisk den här hästen än var, så inte slår han Maharajahs prestation när han införlivade allas förväntningar och vann travets blåa band.
Här fortsätter sagan om Maharajah.

Maharajah, en av historiens bästa derbysegrare, kanske den bästa? Foto; ALN

Maharajah, en av historiens bästa derbysegrare, kanske den bästa? Foto; ALN

Den första söndagen i september fick vi se en mycket värdig vinnare av Svenskt Travderby, Readly Express. Han visade med råge att de fem starter han gjorde inför finalen, räckte alldeles utmärk för att komma i full form och vinna årets största uppgift.

En krokig Derbyladdning

En som hade färre starter innanför västen inför Derbyt var Maharajah. När det var dags för uttagningslopp, hade han endast gjort tre starter under året. Då var det endast en häst tidigare som gjort lika få starter och ändå lyckats vinna Derbyt, Sahara Dynamite som vann året före. Efter det, 2012, gjorde den mörke och vackre men ack så sköre Pato endast tre starter före finalen som han vann före en annan mörk och vacker hingst, Panne De Moteur men, det är en helt annan historia.

Därmed återgår vi till hösten 2009 och Maharajahs något krokiga väg mot årets huvudmål, Svenskt Travderby. Det var en del strul under vägen som satte käppar i hjulet för den tilltänkta matchningen där det gick både upp och ner för kullens kung.

Maharajah var inte som bäst i årsdebuten som tvåa i uttagningsloppet till Kungapokalen men gick ändå vidare till finalen.
Några dagar före finalen fick vi förklaringen till att hästen inte var som bäst i uttagningsloppet då en halsinfektion bröt ut och därmed ströks han ur finalen. 

Svenskt rekord

Under midsommarhelgen var Maharajah redo för tävlingsbanan igen och redo, ja det var han sannerligen
Han vann Midsommarloppet på Rättvik på nytt svenskt rekord, helt okörd! Den här starten hade han Jörgen Sjunnesson i sulkyn då Örjan var avstängd. Det var en lyrisk kusk som efter loppet konstaterade att "Maharajah kunde ha sprungit ett varv till i samma fart!"

Tio dagar efter den starten var det dags för nästa start för Maharajah den här gången åter med Örjan i sulkyn. I ett försök till Norrlands Grand Prix på Bollnästravet agerade Maharajah utan det rätta stinget. Han blev "bara" tvåa bakom Nu Pagadi och nu var det inte många veckor kvar till Derbykval.

Maharajah finslipar formen inför derbykvalet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Maharajah finslipar formen inför derbykvalet. Foto; A.Lindblom/Travkompaniet

Snabbjobb istället för lopp

Maharajah hade drabbats av en ny halsinfektion vilket gjorde att han fick stå över ett par tilltänkta lopp inför Derbykvalen.
Men i stället körde Stefan ett finslipande snabbjobb inne på Solvalla två veckor före kvalen.
I ensamt majestät och med träningsbalans, travade Maharajah ett 1 600 meters heat och såg riktigt, riktigt läcker ut. Han hade hela tiden öronen käckt spetsade framåt och såg så spänstig och fin ut men, var något rund om magen.
Efter snabbjobbet, travade Maharajah runt i maklig takt och krökte självsäkert på nacken, så där som nästan bara bra hästar gör och såg mycket nöjd ut med sig själv

Stefan var en enda stort leende när de kom tillbaka till stallet;

- Nu var det där rätta draget i honom utan att vara på topp på något sätt. Idag körde jag 1.16 med träningsbalans och han är lite rund om magen. Det här blev i stället för ett lopp och jag är i alla fall inte bekymrad över att han fått hoppa över de två lopp som jag hade planerat. Med risk för att låta kaxig så tror jag inte han behöver vara på topp för att vinna Derbyt. Han var det ju inte i Rättvik när han gick svenskt rekord, det handlar bara om han är frisk. Nej än så länge har vi inte gett upp slaget om Derbyt!, sa Stefan.

Seger enligt plan i derbykvalet. Foto; ALN

Seger enligt plan i derbykvalet. Foto; ALN

Årets viktigaste uppgift

Tisdagen den 25 augusti stod Maharajah inför sitt livs hittills viktigaste uppgift, uttagningslopp till Svenskt Travderby. Endast två hästar från varje försök skulle gå vidare till finalen och då får det inte vara mycket som går fel under vägen för att missa finalenplatsen.
Fel gick det inte heller för Maharajah trots att han hade lottats till det sämsta utgångsläget, spår åtta.
Han inledde i tredjespår genom första kurvan, gick fram utvändigt om ledaren som välvillig överlät kommandot till vår häst. Resten blev rena defileringen för Maharajah som vann med tre längder ner till tvåan och därmed säkrade finalplats till Svenskt Travderby.
Stefan var lättad och glad efter loppet;

- Maharajah fick precis ett sånt lagom lopp som jag hade önskat mig, det blev helt perfekt. Jag var egentligen inte särskilt orolig innan loppet för att hästen inte skulle prestera jag litar så mycket på honom, men det kan ändå hända mycket på de där få minuterna loppet går så när han kom i mål, ja då drar man förstås en lättnadens suck. 
Vi har ju siktat på det här loppet så länge och det har varit hans stora mål i år. Nu är vi där och det känns så klart jätteskönt, sa Stefan efter loppet.

Maharajah och Malin i lugn och ro inför Derbyfinalen. Foto; A.Lindblom
 

Maharajah och Malin i lugn och ro inför Derbyfinalen. Foto; A.Lindblom

 

Enda oron är om jag skulle ramla av

Maharajah klarade den långa resan till och från Jägersro och övernattning på sitt alltid så coola sätt. Han åt, drack, kopplade av men levererade när det var dags för lopp, med andra ord han skötte sin uppgift på allra, allra bästa sätt.

Nu var det endast tio dagar kvar till finalen där uppladdningen för hans del inte bröt av mot hans vanliga liv, det som han trivdes allra bäst med. Han fick mycket tid i sin hage där han hade full koll på "sina" tjejer, de 2-åriga stona. Massage stod också på programmet som en del i uppladdningen inför finalen, något som vår unge stjärnhäst uppskattade. Allt var så vanligt som det bara gick för Maharajah, men det var det inte för Stefan.
- Jag har nog tänkt på Derbyt mer eller mindre hela tiden sedan uttagningsloppet. Det har varit helt otroligt vilken uppmärksamhet det har varit och alla spekulationer om vem som är bäst, Maharajah eller Yield Boko. Det är naturligtvis fantastiskt och inspirerande men självklart sätter det också en hel del press.
Men det är ju precis det här vi jobbar så hårt för, de allra största loppen och all uppmärksamhet som blir kring de här loppen måste vi också klara på ett professionellt sätt samtidigt som vi också måste förbereda hästarna så att de skall vara i bästa möjliga författning. Jag körde det sista finslipande träningsjobbet i torsdags med Maharajah, och jag kan säga så här, nu kan jag inte göra mer inför finalen på söndag. Ja det skulle väl vara då att försöka att inte ramla av när jag värmer honom på Jägersro på söndag, skojade Stefan och fortsatte.
- Hästen känns smidig, spänstig och harmonisk. Han är förberedd inför söndagen och jag ser verklign fram emot loppet. Hoppas bara att hästen kommer att vara coolare än vad jag kommer att vara, avslutade Stefan och skrattade.

Ett riktigt starkt finalfält

Förberedd behövde Maharajah verkligen vara för motstånd saknades minsann inte. Det här året hade derbyfinalen samlat ett riktigt starkt startfält. Många menade att det här var det bästa Derby som någonsin hade körts!
Vår häst hade att tampas mot bl.a, den norsktränade och blivande världsartisen Yarrah Boko, uppfödningsvinnaren Micro Mesh, Kungapokalsvinnaren Knockout Rose, tuffa stallkamraten Marshland och inte minst hans unghästantagonist framför andra, Yield Boko. Viking Kronoshingsten imponerade stort vid sin kvalseger och när han dessutom drog spår två i finalen och Maharajah spår fem, ja då var det många som trodde att Yield skulle bli svårslagen.
Inför finalen handlade det mesta om den stora duellen mellan de bägge Viking Kronos-sönerna men, det blev ingen duell.

Starten har gått i 2009 års Derbyfinal med Maharajah med i mitten. Foto; ALN

Starten har gått i 2009 års Derbyfinal med Maharajah med i mitten. Foto; ALN

Strålande värmning 

Så kom dagen med stord D, Derbydagen. Efter våren och sommarens berg och dalbaneaktiga prestationer, hade Stefan lyckats sätta Maharajah i absoluta toppform. Hästen värmning var rent strålande bra. Han hade ett friskt tag i bettet, öronen spetsade framåt som två spjut som skar genom fartvinden när han fullkomligt studsade fram. De som hade den minsta lilla koll på hästar kunde konstatera att, Maharajah var redo för stordåd!
Stefan som mer eller mindre låg bakom hästen och drog i en första värmning, såg spänd men mycket nöjd ut när han var tillbaka i stallet;

- Han känns helt perfekt, nu hamnade vi rätt!

Men, Yield Boko, såg lika fin ut i sin uppvärmning och nu vädrade media och publiken på plats att han skulle bli en för svår nöt att knäcka. Det syntes också på spelet där det var mycket jämnt mellan de bägge duellanterna, där de bägge spelades till straxt över 2 ggr pengarna med Maharajah som mycket knapp totofavorit.

Nu skulle det tävlas

Så var det dags för 2009 års Derbyfinal. Starten gick och det blev en rejäl körning från start från flera ekipage, en av dem var Maharajah! Han var överraskande bra med men Örjan bakom vår häst höll igen lite inför första kurvan och hittade ner i andraspår. Täten lyckades Yanantin Boko ta hand om trots ett åttondespår men släppte välvilligt till stallkamraten Yield Boko precis före första halvvarvet. Örjan var med på noterna för samtidigt som Björn Goop körde fram Yield till ledningen, lämnade han positionen andra par utvändigt och styrde ut i tredje spår för att köra fram till "dödens". Lutfi Kolgjini bakom Micro Mesh som nu hade den positionen, kämpade emot ett par hundra meter men gav sig precis före andra kurvan och till slut släppte fram vår häst till den tuffa och otacksamma positionen utvändigt om ledaren, nu skulle det tävlas!
Och tävlades gjorde det. Det verkade som om Örjan satte en farthållare på Maharajah för nu satte de upp ett högt och jämt tempo för att grilla ledaren.

Ett varv kvar av derbyt med Maharajah och Yield Boko som stred huvud vid huvud. Foto; C.Kärrstrand

Ett varv kvar av derbyt med Maharajah och Yield Boko som stred huvud vid huvud. Foto; C.Kärrstrand

Duellen uteblev

Första varvet travades på snabba 1.12,4 med de bägge Viking Kronoshingstarna bredvid varandra. Varvet från mål såg Yield strålande ut i ledningen med käckt klippande öron och där Björn hade ett härligt tag i tömmarna. Maharajah manglade på utvändigt med öronen slickade ner mot nacken och sitt pendlande huvud och en riktigt koncentrerad Örjan vid tömmarna. Huvud vid huvud fortsatte striden in på sista varvet där 2 000 meter gick efter fortsatt snabba 1.12,7 då vår häst såg ut att tappa någon meter på ledaren. Men, det var bara en synvilla för in i sista kurvan satte de in den sista "dödsstöten" där Yield inte längre klarade av att stå emot pressen. Duellen uteblev för Maharajah krossade ledaren, kom först in på upploppet med Örjan som bara kunde sitta och finåka upploppet ner med körspöet vilande på höger axel och utan att så mycket som röra på tömmarna.
Maharajah närmast joggade hem segern från "dödens" på nya världsrekordet, 1.12,8!
Succen var fullständig för Stefan Hultman då stallkamraten Marshland "tokspurtade" fram till andraplatsen!

Här kan ni se loppet igen

En bild som säger allt. Foto; ALN

En bild som säger allt. Foto; ALN

Trodde på 1.12,5

Efter loppet var det förstås stor glädjeyra men också en oerhörd lättnad, att Maharajah fick visa sitt rätta jag och HUR bra han egentligen är.
Stefan berättar om sina tankar efter loppet;

- Före derbyt tänkte jag att han kommer nog att kunna gå 1.12,5 utvändigt om ledaren men det vågade jag inte säga till någon med risk att framstå som en riktigt tok. Jag menar tänk om han inte hade varit så bra som jag hoppats och trott? Men tänk att man är så dålig att man aldrig har rätt, han vann ju "bara" på 1.12,8, skojade Stefan och fortsatte.
- Jag vill inte på nåt vis låta kaxig utan det handlar bara om att jag är så överlycklig över att hästen återigen fick visa hur helt fantastiskt bra han är när han fungerar som han skall. Och jag kan ärlig säga att jag är inte alls förvånad över hans prestation. Så som han kändes i värmingen inför loppet, ja då visste jag att nu hamnade vi rätt, och det stämde ju, konstaterade en lättad och väldigt lycklig Stefan.

Örjan Kihlström berättade efter loppet att han hade väldigt starka känslor för Maharajah och att det var den bästa fyraåring han någonsin hade kört!

Nu hade Maharajah tagit hem Derbysegern och satt de svenska fyraåringarna ordentligt på plats, nu var det dags att ta itu med den Europeiska fyraåringseliten!

Har ni missat de tidigare delarna i sagan om Maharajah, hittar ni dem här.

Sagan om Maharajah, del 1

Sagan om Maharajah, del 2

Sagan om Maharajah, del 3

Sagan om Maharajah, del 4

Sagan om Maharajah, del 5

Sagan om Mahraajah, del 6 

Sagan om Maharajah, del 7

Sagan om Maharajah, del 8

Sagan om Maharajah, del 9

Sagan om Maharajah, del 10

Sagan om Maharajah, del 11

 

Kontakta oss

Travkompaniets stall AB
Yttersta Menhammar gård
178 90 Ekerö

E-post: info@travkompaniet.se

Om travkompaniet

Travkompaniet är världens största hästägarkonsortium med 7 000 andelsägare som äger travhästar av högsta klass. Stallet har fått fram många stjärnhästar, vunnit nästan alla årgångslopp i Sverige och många storlopp för den äldre eliten. I Travkompaniets stall är du med i travets elitserie. Häng med du också!

Om hur vi hanterar dina personuppgifter »